2009. május 25., hétfő

Magyar Nyelv Éve 2009

A nyelvújító Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulója tiszteletére 2009 a Magyar Nyelv Éve.
Állandó kiállítással, színházi előadásokkal, különböző pályázatokkal, tudományos konferenciákkal emlékeznek meg az évfordulóról. Ízelítő a programokból:
* A "Nyelvet öltünk!" program során egy busz indul útjára, amely hat hónapig járja az országot, de eljut a határon túlra is, és a Petőfi Irodalmi Múzeum által készített kiállítást mutatja be. A busz a Múzeumok Éjszakáján, 2009. június 20-án indul útnak.
* Az Olvasó liget elnevezésű programmal a szervezők célja az, hogy ne az embereket "vigyék" a könyvtárba, hanem a könyvet az emberekhez, így könyvtárak települnek ligetekbe, kávéházakba, szabadtéri helyekre.
* „Hadarva írok”- sms történetek. Irodalmi és nyelvi pályázat két kategóriában: 18 éves korig és felnőttek számára. A pályázat témája: az sms nyelvén, a nyelvi játékosságot, a nyelvi újítást kifejező rövid prózai valamint poétikai alkotások írása. A pályaművek terjedelme nem haladhatja meg az 10.000 karaktert, ami kb. 50-70 sms terjedelmének felel meg. A pályázat postára adásának végső határideje: 2009. szeptember 30.
* Íz, csín, tűz - Az írott magyar nyelv a kezdetektől a nagy megújulásig
címmel nyit kiállítást ősszel az Országos Széchenyi Könyvtár.

A pályázatokról és programokról a részletek megtalálhatók:
A magyar nyelv éve 2009 vagy, a Balassi Intézet honlapján

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése